Hoe vraag ik een elektrische laadpaal aan in mijn buurt?

Naast een elektrische laadpaal op je eigen terrein kun je een publieke laadpaal aanvragen. Het aanvragen van een elektrische laadpaal gaat heel eenvoudig. Via de website www.laadpaalnodig.nl kun je een aanvraag indienen.

Na het indienen van je aanvraag wordt deze beoordeeld. Voldoet deze aan de eisen dan nemen zij hem verder in behandeling. Mocht je gemeente nog niet meedoen, dan kun je eenvoudig doorklikken naar de site van je gemeente en daar de nodige informatie raadplegen.

Allego, het bedrijf achter laadpaalnodig bepaald de optimale plaats voor de laadpaal. Dit doen zij op basis van je gegevens en de regels van de gemeente waarin je woont. Het uitgangspunt is natuurlijk dat de laadpaal vlakbij je woning komt te staan.

Hierna volgt de aanvraag bij de gemeente.

Veel gemeentes hebben de doelstelling om een netwerk van openbare oplaadpalen voor elektrische auto’s te realiseren. Deze laadpalen zijn publieke laadpalen oftewel iedereen moet deze laadpalen kunnen gebruiken.

Bij het plaatsen van de oplaadpunten houden gemeente rekening met de plaatsen waar elektrisch rijders wonen of werken, maar ook met de algemene toegankelijkheid van het oplaadpunt.

Bij het beoordelen van een aanvraag voor een laadpaal of parkeervak met laadpunt zal een gemeente onder andere naar de volgende zaken kijken:

  • De gemeente controleert of je op jouw eigen terrein kan opladen. Is dit het geval? Dan breidt de gemeente de laadcapaciteit vaak niet uit. Daarnaast plaatst een gemeente nooit een laadpaal op jouw terrein.
  • Er wordt bekeken of er binnen een straal van 100-300 meter van het woon of werkadres reeds voldoende laadpalen zijn.

Als de bestaande laadpalen onvoldoende aanwezig zijn, de zogenoemde laadcapaciteit onvoldoende is, dan probeert een gemeente deze wellicht uit te breiden.

Dit kan door een extra parkeervak met mogelijkheid te maken tot laden bij een reeds bestaand oplaadpunt of door een geheel nieuwe paal te plaatsen.

Na goedkeuring van jouw gemeente wordt de laadpaal geplaatst. Het plaatsen van een laadpunt is een technisch project dat goed voorbereid moet worden. Dit kan dus de nodige tijd in beslag nemen.

Gemiddeld duurt het totale proces van aanvragen tot plaatsing circa 18 weken.

parkeervak_elektrische_lader